Ruokavaliorungon ABC

08.01.2020

Ketoosi, paleo, pätkäpaasto, IIFYM, VHH, makrot, mikrot ja kalorit. On trendikästä tänä päivänä olla jollain ruokavaliolla tai omistaa paperi, jonka mukaan syödä. Harmillista vaan, samalla ollaan unohdettu täysin, mikä oikeasti on terveellistä ja ettei syömisen tarvitse, saati pidä olla niin kamalan vaikeaa.

Uusia ruokavalioita mainostetaan ja jaetaan hyvinvoinnin, fressin olon ja laihtumisen lähettiläinä. Tavoitellaan unelmakroppaa, instagramvartaloa ja onnea ja menestystä. Todellisuus on toinen, mutta maailma tuntuu unohtaneen sen. Oikeastihan ei ole yhtä maagista tapaa syödä, jolla saataisiin tietynlaisia tuloksia tai jotenkin mystisesti kasvatettua pyöreää pakaraa ja kiristettyä rasvaa vatsalihasten päältä samaan aikaan. Ammattimarkkinoijat vaan saa sen kuulostamaan siltä, ja onhan se nyt paljon mediaseksikkäämpää syödä tyylillä, jolla on nimi, kuin vaan lapata apetta suuhun lautaselta. 

MISSÄ VAIHEESSA LAUTASMALLISTA TULI HUONO JUTTU?

Samoihin aikoihin, kun leivästä ja pastasta tuli vihollinen ja tuli tarve luokitella ruuat hyviin ja huonoihin, heitettiin myös lautasmalli mäkeen. Ainakin itse muistan ala-asteen ruokatunneilta seinien lautasmallit ja ruokapyramidit. Niitä silloin hoettiin ja toitotettiin ja onhan niiden taustalla kuitenkin valtion ravitsemustutkimukset ja paljon dataa, joka todentaa, että se on perusterveellinen malli syödä tavan kansalaiselle. Sopivasti kaikkea, ennenkaikkea värejä ja monipuolisuutta, puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita, unohtamatta kuitenkaan myös ELÄMÄÄ, jossa on ihan ok myös nauttia boxin ulkopuolelta. Nyt syytetään sitä lautasmallia siitä, että suomalaiset on ylipainoisia ja voi huonosti. Ei se kuitenkaan voi toimia JOS EI SITÄ NOUDATA. Siis ihan rehellisesti: Kenen sä olet viimeksi nähnyt ottavan 1/4 lautasellista riisiä, 1/4 jauhelihakastiketta ja loput vihanneksia ja salaattia ylipäänsä? Aika harvoin, missään. 

Suurin ongelma etenkin naisten kohdalla on se, että syödään liian vähän arkena. Otetaan lounaaksi salaatti, hyvällä tuurilla välipalaksi hedelmä ja illalla syödään jos ehditään, ehkä uunijuureksia. Aamulla menee kuppi kahvia ja mahdollisesti ruisleipä siivu kananmunalla. "Tässähän sitä nyt kevennellään ja laihdutellaan." Sitten kummastellaan kun sohva houkutteleekin töiden jälkeen enemmän kuin lenkkipolut ja viikonloppuna pitsa ja irtokarkkipussi repii mieltä kuin mikäkin petoeläin. Tää on ihan tuttua huttua ja tästä on puhuttu jo iät ja ajat, mutta kun ei se tunnu jakeluunkaan menevän... Ihminen TARVITSEE energiaa ja parhaat tulokset saavuttaa, mitä vähemmän on stressiä ja mitä luonnollisemmin terveellinen ja monipuolinen syöminen sujuu.

ABC - MITEN KOOSTAT OMAN RUOKAVALION?

Minkälainen on sinun päivärytmisi? Suunnittele ateriat sen mukaan. Tutkitusti 3-5 ateriaa toimii suurimmalla osalla ihmisistä parhaiten. Itselleni muunmuassa sopii hyvin viisi kertaa - tasaisesti kolmen tunnin välein. Sulle se kuitenkin voi olla neljä vähän isompaa ateriaa, ei sen niin väliä, kunhan niitä aterioita tulee ja olet SUUNNITELLUT niille päivästäsi aikaa.

  1. Mitä hyvää sinulta ruokavaliostasi puuttuu? Vihannekset, hyvät rasvat vai riittävät hiilarit? Liian moni lähtee liikkeelle siitä, mitä nyt kielletään ja mitä otetaan ruokavaliosta pois. Eikö kuitenkin kuulostaisi paljon paremmalta ajatukselta, jos saisitkin jotain lisää? Yleensä kun keskitytään positiiviseen, missä asiassa tahansa, tehdään parempia ja kestävämpiä tuloksia. Päätä siis, mitä haluat LISÄTÄ omaan ruokavalioosi. Silloin myös niille ns. huonommille sisällöille jää yhtä paljoa tilaa. Salaatti aterian kylkeen, kourallinen pähkinöitä aamupuuroon tai kaksi lasia lisää vettä päivään, niin ollaan jo pitkällä! 
  2. Mikä sun lempiruoka on? Tee ja syö! Itsetehty on aina paras. Oli se sitten makaroonilaatikko, tortillat, pinaattikeitto tai pitsa, niin kokkaile ja fiilistele - vaikka sitten reseptikirjan avulla! Ja kyllä vaan, pitsaakin voi syödä vaikka joka viikko ilman "tuhoutuneita tuloksia" tai lämmikekerrosta vyötäröllä, kun leivot sen itse ja valitset raaka-aineet rakkaudella. 
  3. Preppaa ja valmistaudu - Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty! Suurimman osan syy niihin kuuluisiin huonoihin valintoihin tai unohtuneisiin salaatteihin on se, ettei ole aikaa tai jaksamista. Jos olet ihminen, jolla ei koko viikon aikana ole sekunttiakaan aikaa löhötä kotona tai pyöriä keittiössä, niin unohda tämä, mutta jos sinulla on tuntiakaan viikossa ylimääräistä aikaa, niin listen to me: Tee ruokaa jääkaappiin useammalle päivälle valmiiksi. Pilko vihanneksia, höyrytä parsakaalia, keitä riisiä, marinoi kanaa ja pistä tuorepuuro muhimaan. Isot annokset ja valmiiksi valmistetut aterianosaset helpottaa kummasti uuvuttavaa arkea. Ja se arkikaan ei itseasiassa tunnu niin uuvvuttavalta, kunhan kropassa on energiaa riittävästi, ja ruuastahan sitä energiaa saa. Vink vink! 

"There is no diet that will do what eating healthy does. So skip the diet and just eat healthy." 

     4.  Keskity kokonaisuuteen, älä pieniin yksityiskohtiin. Riittävästi energiaa, monipuolisesti              erilaisia värejä ja ruuan lähteitä, säännöllinen ateriarytmi ja hyvä olo kropassa. Jos kaikki              tämä toteutuu, niin luultavasti kaikki on kohdallaan. Oman kehon kuuntelu, on mun                      kaikista paras vinkki, kunhan vain tiedät, mistä ne signaalit yrittävät sinulle viestiä. Jos                  vehnä taikka maito tekee mahallesi kipeää, jätä ne pois. Jos ei tee, niin pidä toki mukana            ruokavaliossa. Jos jotain, on turha skippailla ruoka-aineita trendikkyyden takia, mikäli ne              eivät ole ongelman aiheuttajia. Syö siis monipuolisesti ja ravinteikkaasti, niin voit tehdä                aivan hyvin myös niitä valintoja, jotka miellyttävät ainoastaan kielen makuhermoja ja                      mielenrauhaa. Turha on myöskin mittailla jotain aminohapposisältöjä tai gramman                          tarkkuudella kaurahiutaleiden määrää, jos muutenkin on ravitsemus retuperällä. Sitä ei                tavantallaajalla tarvita mihinkään. Laihtua voi muutenkin, lihasta voi rakentaa muutenkin ja            ennen kaikkea elää terveellistä ja hyvinvoivaa elämää voi elää myöskin ilman                                ruokavaakaa.


Eli nyt sitten. Kun se tammikuun uusi elämä ja 2.0 sinä on startannut, niin mieti vielä toistekin, voisiko jotain sittenkin tehdä oikeasti fiksusti. Se, että joku IG feimi noudattaa ketoiifym-pätkäpaastodieettiä ja näyttää mielettömältä, ei se tarkoita, että pääsisit samalla ruokavaliolla samaan kondikseen. Ja tarvitseeko sinun? No ei todellakaan! Josko tänä vuonna keskityttäisiin siihen, miltä kropassa TUNTUU, eikä pelkästään siihen, miltä peilissä näyttää.

MAUKASTA JA ENERGISTÄ ARKEA JOKAISELLE! 

love, Hanna 



© 2018 Hanna Maaret -personal training
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita